Veriaci si opäť pripomenuli odvolanie arcibiskupa Bezáka

18.11.2012 Trnava

Trnava 18. novembra (TASR) – Okolo skupiny najmenej 150 veriacich, ktorí upozorňovali veľkým transparentom a plagátikmi v rukách na otázky okolo odvolania trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka, musela prejsť dnes dopoludnia trojtisícová procesia.

Tá bola vyvrcholením tohtoročnej novény Panny Márie Trnavskej. Zástup účastníkov slávnostnej omše v Bazilike sv. Mikuláša sprevádzal zázračný obraz Bohorodičky z chrámu na hlavné námestie a späť. V jeho čele bol poverený zástupca arcibiskupa, biskup Ján Orosh, pôvodne mal podľa programu dnešnú omšu celebrovať apoštolský nuncius Mario Giordana.

"Navždy náš arcibiskup," hlásal transparent na pútači, ktorý rozvinuli Bezákovi sympatizanti na Trojičnom námestí. Ďalší bol umiestnený na jednom z obytných domov na trase procesie. Z jej radov sa k skupine nakoniec pridávali aj viacerí účastníci sprievodu. "My na Róberta Bezáka nevieme zabudnúť. Taká podoba kresťanstva, akú priniesol do Trnavy a ktorá je sympatická neveriacim i veriacim iných náboženstiev, bola tým, čo mohlo zmeniť svet. Sme kresťania katolíci a nepriečime sa rozhodnutiu pápeža, ale Róberta Bezáka si budeme stále pripomínať. A budeme naďalej kričať, že to, čo sa mu stalo, nebolo ani správne, ani spravodlivé," povedala pre TASR jedna z účastníčok spoločenstva.

Transparenty, pripomínajúce dnes už emeritného arcibiskupa Bezáka, z verejných plôch v Trnave ani po piatich mesiacoch od jeho odvolania nemiznú, len v tomto týždni boli inštalované nové pri vjazdoch do mesta. Veriaci neutíchajú ani v aktivitách, ktorými chcú dosiahnuť zverejnenie skutočných dôvodov, prečo pápež Benedikt XVI. odvolal začiatkom júla Róberta Bezáka z jeho postu. Podľa nariadenia, ktoré mu listom oznámil apoštolský nuncius, sa Bezák nemôže zdržiavať na území Trnavskej arcidiecézy a má zakázaný kontakt s médiami.
 

Vyberte región

mark